Azjatyckie klopsiki

Często mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin (w Polsce spotykany także pod nazwą „sos do kaczki po pekińsku”) można kupić w działach orientalnych hipermarketów, Azjatyckie klopsiki w sosie hoisinzamówić w internecie lub przygotować samemu. Warto go mieć – mając w zapasie słoik, danie dla ok. 6 osób przygotujemy bardzo szybko.

Składniki:

  • ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3 dymki lub pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • sezam do posypania

Glazura:

  • 2/3 szklanki sosu hoisin (200 gramowy słoik)
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku

Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną dymkę (lub szczypiorek), olej sezamowy i starty na tarce imbir. Dokładnie wyrabiamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy ponownie. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Z mięsa formujemy kulki wielkością zbliżone do orzecha włoskiego. Z podanej ilości mięsa wyjdzie ok. 35 sztuk. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużą patelnię wlewamy sos hoisin, ocet ryżowy, olej sezamowy i sos sojowy. Wyciskamy czosnek i trzemy imbir. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Do sosu wkładamy gorące klopsiki i mieszamy tak, aby wszystkie oblepiły się sosem. Klopsiki podajemy na ryżu posypane sezamem oraz zielonymi częściami dymki lub szczypiorkiem. W azjatyckie klopsiki możemy wbić wykałaczki lub patyczki koktajlowe – będą wtedy świetną przekąską na imprezy czy sylwestra.

Azjatyckie klopsiki w sosie hoisin

Przepis oryginalny: BlogChef.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Azjatyckie klopsiki

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Ja z mielonego chyba najbardziej lubię burgery i spaghetti. :) Czasem do jakiejś zapiekanki. A za kuchnią azjatycką nie przepadam niestety.. Chociaż prezentują się pięknie. :)

    • Natalia napisał/a:

      Ja uwielbiam taką kuchnię – jest bardzo różnorodna – szczególnie potrawy z woka (które oczywiście nie mają nic wspólnego z chińszczyzną znaną z osiedlowych barów) :)

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Ale pięknie ujęte!

  3. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam dania na bazie sosu hoisin, więc i na te klopsiki zerkam śliniąc się niemiłosiernie :-)

  4. karmel-itka napisał/a:

    świetne te kotleciki, bardzo kuszące.

  5. martawkuchni.blog.pl napisał/a:

    Rewelacyjny pomysł na danie obiadowe:) muszę wykorzystać bo prezentuje się genialnie:)

  6. Łucja napisał/a:

    świetne te klopsiki :) jestem ciekawa smaku :)

  7. Muszą świetnie smakować, bo wyglądają obłędnie! :)

  8. Ania napisał/a:

    świetny pomysł!:) lubię takie orientalne smaki:)

  9. AnnaA-G napisał/a:

    różne wariacje lubię z mięsa. Twoje klopsiki wyglądają obłędnie:)

  10. Patyska napisał/a:

    Nie używałam hoisinu chyba z 10 lat… Twoje klopsiki to zmienią :)

  11. Anita napisał/a:

    Świetna alternatywa dla zwykłego mielonego:)

  12. Elexis napisał/a:

    Tez czesto mam problem co zrobic z miesa mielonego- ale te kulki wygladaja swietnie:-)poezja:-)

  13. ELA.M napisał/a:

    Smakowite klopsiki:)

  14. judik napisał/a:

    Pyszne muszą być w takiej wersji orientalnej :-)

  15. Ola in the kitchen napisał/a:

    Naprawdę bardzo fajna propozycja na mielone :D Mniam pysznie wyglądają!

  16. Cudnie podane i smaki przepyszne, pozdrawiam :)

  17. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Ale aromatyczne klopsiki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)