Amerykańska zupa kukurydziana z chili

Amerykańska zupa kukurydziana z chili (krem)Mając w lodówce domowy rosół postanowiłam przyrządzić ulubioną zupę mojego Marka. Kukurydziana zupa krem o słodko-ostrym smaku to danie nie tylko wyjątkowo proste i szybkie, ale i dość tanie w przyrządzeniu. Nie przepadam za samą kukurydzą, jednak aromatyczny smak kukurydzianki przekonuje mnie w 100%. Na studiach robiłam ją bardzo często. Zupa krem jest bardzo rozgrzewająca i syta, dlatego jedna miska z pewnością może zastąpić nam obiad. Do tego kukurydza nie jest bardzo kaloryczna, dlatego rezygnując z serowej posypki i zastępując grzanki pszenne pełnozbożowymi zadbamy także o figurę.

Zupa kukurydziana:

  • 2 duże puszki kukurydzy
  • 1-2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • ok. 8-10 cm kawałek pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 czerwona papryczka chili lub chili w proszku (ok. 1/2 – 3/4 łyżeczki – wg uznania)
  • 700-800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka (w nagłych przypadkach możemy użyć tego z kostki, choć nie polecam)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatki: żółty ser do posypania, jogurt, grzanki

Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz ze szczyptą soli na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki pora i małą marchewkę. Chili pozbywamy pestek i kroimy jak najdrobniej. Imbir trzemy na tarce. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy (jeśli mamy imbir i chili w proszku – wystarczy posypać cebulę). Zalewamy całość bulionem. Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszek, zostawiając trochę ziaren do dekoracji. Gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek. Dekorujemy jogurtem, który złagodzi ostry smak, posypujemy tartym żółtym serem i pozostałymi ziarnami kukurydzy. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub nachosami.

Amerykańska zupa kukurydziana z chili (krem)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Amerykańska zupa kukurydziana z chili

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Znakomita zupa!!! Hehe, to musi być telepatia :) ))

  2. iza napisał/a:

    uwielbiam kukurydze i wszystko co z nią …ale bym sobie zjadła takiej zupki:)

  3. Maggie napisał/a:

    Piekny kolor!

  4. Tomek gotuje napisał/a:

    Mmm, słodka kukurydza z chilli i imbirem, musi być pycha :)

  5. Inka napisał/a:

    kukurydzę uwielbiam, ale zupy z kukurydzy jeszcze nie jadłam :) pozdrawiam!

  6. Majana napisał/a:

    O, smakowicie się prezentuje. Ciekawa jestem jej smaku.:)

  7. wulkan-smakuw napisał/a:

    Wszystko co z chilli musi być pycha ;d

  8. Samantha napisał/a:

    Wygląda bardzo smacznie i ten piękny, żółty kolor ;)

  9. Ola napisał/a:

    podoba mi się!

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Fajna zupka. Koniecznie do przetestowania tym bardziej, że świeże kolby kukurydzy już są w sprzedaży. No tak bo ja, jak będę gotować tę zupkę to użyję świeżej kukurydzy a nie z puszki :-)

    • Natalia napisał/a:

      Ze świeżą kukurydzą jeszcze nie jadłam swojej zupki, ale na pewno jest jeszcze lepsza :)

  11. Monika napisał/a:

    Bardzo dobra zupa!
    a imbir dopełnia i dodaje aromatu :) pycha!

  12. Pingback: Amerykańska zupa kukurydziana z chili | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  13. Pingback: Amerykańska zupa kukurydziana z chili | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  14. Sandra napisał/a:

    Robiłam ją już kilka razy. Podaję ją z serem żółtym, jogurtem naturalnym, szczypiorkiem i małymi grzankami. Pyszna!

  15. Bunia napisał/a:

    Najlepsza!

  16. Kasia napisał/a:

    Zupa wyszła super – dziś robiłam ją pierwszy raz :)

  17. Alina napisał/a:

    Jestem miłośniczką kremowych zup, a kukurydzianej nigdy nie jadłam. Nabrałam na nią apetytu!

  18. Kinga napisał/a:

    Też robiłam kiedyś zupę krem z kukurydzy, ale użyłam kolby. Z puszki niby dobra, ale pewnie co świeża to świeża :)

  19. kasia napisał/a:

    Odkąd odkryłam ten przepis, nie umiem bez niej żyć :)

  20. Piklusowa napisał/a:

    Rewelacyjna zupa! Zgodnie z sugestiami podaję ze startym serem (mozarella) i grzankami ale bez jogurtu. Jest pyszna i baaardzo rozgrzewająca :)

  21. naginamyprzepisy.pl napisał/a:

    musi być pyszna. Jeszcze nigdy nie robiłam żadnej wersji zupy z kukurydzy, a od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, i chyba znalazłam przepis do wypróbowania:)

  22. Monika P napisał/a:

    Zupka wyszła pyszna! Przepis godny polecenia.

  23. ansakabansa napisał/a:

    Super wyszła (ps pierwszy raz gotowałam zupę) :D !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)