Amerykańska zupa kukurydziana z chili

Amerykańska zupa kukurydziana z chili (krem)Mając w lodówce domowy rosół postanowiłam przyrządzić ulubioną zupę mojego Marka. Kukurydziana zupa krem o słodko-ostrym smaku to danie nie tylko wyjątkowo proste i szybkie, ale i dość tanie w przyrządzeniu. Nie przepadam za samą kukurydzą, jednak aromatyczny smak kukurydzianki przekonuje mnie w 100%. Na studiach robiłam ją bardzo często. Zupa krem jest bardzo rozgrzewająca i syta, dlatego jedna miska z pewnością może zastąpić nam obiad. Do tego kukurydza nie jest bardzo kaloryczna, dlatego rezygnując z serowej posypki i zastępując grzanki pszenne pełnozbożowymi zadbamy także o figurę.

Zupa kukurydziana:

  • 2 duże puszki kukurydzy
  • 1-2 cebule
  • 1 mała marchewka
  • ok. 8-10 cm kawałek pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 czerwona papryczka chili lub chili w proszku (ok. 1/2 – 3/4 łyżeczki – wg uznania)
  • 700-800 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka (w nagłych przypadkach możemy użyć tego z kostki, choć nie polecam)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatki: żółty ser do posypania, jogurt, grzanki

Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz ze szczyptą soli na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy na cienkie plasterki pora i małą marchewkę. Chili pozbywamy pestek i kroimy jak najdrobniej. Imbir trzemy na tarce. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy (jeśli mamy imbir i chili w proszku – wystarczy posypać cebulę). Zalewamy całość bulionem. Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszek, zostawiając trochę ziaren do dekoracji. Gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Blendujemy całość. Doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz próbujemy czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek. Dekorujemy jogurtem, który złagodzi ostry smak, posypujemy tartym żółtym serem i pozostałymi ziarnami kukurydzy. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami lub nachosami.

Amerykańska zupa kukurydziana z chili (krem)

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Amerykańska zupa kukurydziana z chili

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Znakomita zupa!!! Hehe, to musi być telepatia :)))

  2. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    uwielbiam kukurydze i wszystko co z nią …ale bym sobie zjadła takiej zupki:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Maggie napisał/a:

    Piekny kolor!

  4. Natalia - Poezja Smaku Tomek gotuje napisał/a:

    Mmm, słodka kukurydza z chilli i imbirem, musi być pycha 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Inka napisał/a:

    kukurydzę uwielbiam, ale zupy z kukurydzy jeszcze nie jadłam 🙂 pozdrawiam!

  6. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    O, smakowicie się prezentuje. Ciekawa jestem jej smaku.:)

  7. Natalia - Poezja Smaku wulkan-smakuw napisał/a:

    Wszystko co z chilli musi być pycha ;d

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wygląda bardzo smacznie i ten piękny, żółty kolor 😉

  9. Natalia - Poezja Smaku Ola napisał/a:

    podoba mi się!

  10. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Fajna zupka. Koniecznie do przetestowania tym bardziej, że świeże kolby kukurydzy już są w sprzedaży. No tak bo ja, jak będę gotować tę zupkę to użyję świeżej kukurydzy a nie z puszki 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Ze świeżą kukurydzą jeszcze nie jadłam swojej zupki, ale na pewno jest jeszcze lepsza 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Bardzo dobra zupa!
    a imbir dopełnia i dodaje aromatu 🙂 pycha!

  12. Pingback: Amerykańska zupa kukurydziana z chili | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  13. Pingback: Amerykańska zupa kukurydziana z chili | Poezja smaku | kuchnia-zdrowie

  14. Natalia - Poezja Smaku Sandra napisał/a:

    Robiłam ją już kilka razy. Podaję ją z serem żółtym, jogurtem naturalnym, szczypiorkiem i małymi grzankami. Pyszna!

  15. Natalia - Poezja Smaku Bunia napisał/a:

    Najlepsza!

  16. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Zupa wyszła super – dziś robiłam ją pierwszy raz 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Alina napisał/a:

    Jestem miłośniczką kremowych zup, a kukurydzianej nigdy nie jadłam. Nabrałam na nią apetytu!

  18. Natalia - Poezja Smaku Kinga napisał/a:

    Też robiłam kiedyś zupę krem z kukurydzy, ale użyłam kolby. Z puszki niby dobra, ale pewnie co świeża to świeża 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku kasia napisał/a:

    Odkąd odkryłam ten przepis, nie umiem bez niej żyć 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Piklusowa napisał/a:

    Rewelacyjna zupa! Zgodnie z sugestiami podaję ze startym serem (mozarella) i grzankami ale bez jogurtu. Jest pyszna i baaardzo rozgrzewająca 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku naginamyprzepisy.pl napisał/a:

    musi być pyszna. Jeszcze nigdy nie robiłam żadnej wersji zupy z kukurydzy, a od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, i chyba znalazłam przepis do wypróbowania:)

  22. Natalia - Poezja Smaku Monika P napisał/a:

    Zupka wyszła pyszna! Przepis godny polecenia.

  23. Natalia - Poezja Smaku ansakabansa napisał/a:

    Super wyszła (ps pierwszy raz gotowałam zupę) 😀 !

  24. Natalia - Poezja Smaku Amanda napisał/a:

    Zupka pycha, nietypowa, strasznie sycąca! Dodałam ledwo 1/3 łyżeczki chilli (najzwyklejszego) i mówiąc szczerze z jogurtem, serem i grzankami była optymalnie ostra (nawet dla chłopaka, który przepada za pikantnymi rzeczami), więc te 3/4 łyżeczki to chyba dla jakichś smoków ziejących ogniem! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)